Повернутися до новин
НОВА ВИСТАВКА В БІБЛІОТЕЦІ АКАДЕМІЇ: ВИВЧАЄМО НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

Народні традиції, звичаї та обряди здавна були невід’ємною частиною життя українців. Вони мали велике значення для утвердження національної самосвідомості й були засобом збереження української ідентичності. В бібліотеці Академії презентували книжково-етнографічну виставку «Українські різдвяно-новорічні свята. Самобутність традицій». Слухачі дізнались про етнічну своєрідність українського світогляду і звичаїв святкування, в яких відображаються ментальність, моральні цінності українців.

Під час презентації йшлось про те, як народні традиції збереглися у віках, з часом розвивалися й вдосконалювалися, певною мірою трансформувалися й знайшли своє місце в сучасному житті. Стали частиною новорічних свят і самобутньою прикрасою інтер’єру. Наприклад - різдвяний павук, зірка та інші вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Бібліотекарі розповіли про старовинні різдвяні обрядові пісні, вертеп як перший театр, історію й тематику українських вітальних листівок та їхню унікальність. Представили оригінальні вироби, створені колегами й здобувачами освіти Академії. Начальник курсу стройового відділення Максим Лободзинський розповів про обряд «братання», як символ вірності й дружби. Та про незмінний з часів Київської Русі атрибут цього обряду – братину. Це чаша, пиття з якої набувало сакрального змісту. Пізнаючи та відтворюючи традиційну звичаєву культуру, ми пізнаємо історію, виховуємо шанобливе ставлення до неї. Адже наша історія – це фундамент, на якому будується майбутнє.