Повернутися до новин
ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ: АКАДЕМІЯ ВШАНОВУЄ І ВІТАЄ ТИХ, ХТО ЗА ПОКЛИКОМ СЕРЦЯ БОРОВСЯ І БОРЕТЬСЯ ЗА УКРАЇНУ

Вони – борці! Вони – відчайдухи! Вони – герої! Їх об’єднали спільні поклики душі і нестримна віра у вільну Батьківщину. Аби вшанувати мужність і самовідданість захисників суверенітету та територіальної цілісності України, 14 березня відзначають День українського добровольця. Це свято започатковане Верховною Радою 17 січня 2017 року, а пов’язане воно із датою 14 березня тим, що саме в цей день у 2014-му прямісінько з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом.

Загалом же, в дні Революції Гідності та на початку російського вторгнення тисячі українських громадян залишили власні родини, кинули навчання, роботу, бізнеси, аби вийти на майдани країни і висловити протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва України. Ці ж люди зі зброєю в руках найпершими протистояли озброєній до зубів армії рф.

Академії патрульної поліції є ким та чим пишатися, адже із моменту створення її очолює один з тих борців, що 10 років тому в числі перших став на захист України, як доброволець. Якщо більш точно, Вадим Лісничук – нині керівник Академії й полковник поліції, тоді був дев’ятим у офіційному списку добровольців України і ніс службу у добробаті Київ 1. Створений у квітні з офіційною назвою «Батальйон патрульної служби особливого призначення Київ 1» працював під егідою Міністерства внутрішніх справ. Його бійці воювали із підступним російським ворогом в зоні АТО та допомагали правоохоронним органам підтримувати порядок в містах.

«Це було найщиріше, найправильніше і найгідніше рішення мого життя. Я пишаюся тими хлопцями і дівчатами, які у 2014-му абсолютно добровільно прийняли рішення вступати в добробати, не розуміючи динаміки реального розвитку тих страшних історичних подій. Тоді ми пройшли, чесно кажучи, формальну підготовку. І вже в перші дні травня була Одеса. Наша Одеса. Адже амбіційні плани путіна щодо її захоплення провалилися. Справжнім патріотам, попри масштабні сутички між учасниками Євромайдану та проросійськими активістами, вдалося відстояти місто. Далі – перші бойові виходи. Далі – звільнення Миколаївки і Слов’янська… Далі – ще більша впевненість у правильності зроблених кроків на Майдані…», – згадує сьогодні, у День українського добровольця, начальник Академії патрульної поліції Вадим Лісничук.

Загалом у воєнному конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур. Варто зазначити, навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка в українські військкомати. Туди люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші самоорганізовувалися в батальйони й вирушали на Схід. Як чоловіки, так і жінки. Завдяки мужності і відданості національним інтересам добровольців була змога провести мобілізацію і підготувати вже озброєну заміну добробатам.

Про феномен добровольства серед українців свідчить вже і більш сучасні історичні події. У перші тижні повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році майже 100 тисяч добровольців вступили до лав Сил територіальної оборони ЗСУ. Самостійно прийняли рішення з початком війни нести службу у гарячих точках і тисячі українські поліцейських. Так вчинили без вагань і працівники нашої Академії. Бути самовідданими! Цьому, у першу чергу, ми вчимо і наших слухачів.

Як тоді, так і сьогодні вчителі, військові, медики, інженери, водії, програмісти, волонтери – Люди загалом, об'єднані у меті вигнати з нашої землі російського окупанта. Але внесок саме першої хвилі українських добровольців, безперечно, переоцінити важко. Ані на хвилину не забувайте про те, що вже довелось пройти нашій країні раніше і через що вона проходить зараз. Обов’язково вшануйте тих добровольців, що полягли на полі битви із ворогом та привітайте тих, хто й нині, попри усі тяготи й негаразди, боронить мирне майбутнє наших дітей від кремлівських виродків.

Честь тим, хто не повернувся із самостійно обраного шляху! Слава Україні та її Героям! Вистоїмо, переможемо..!