Повернутися до новин
ДВА РОКИ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ: КРИВАВА БОРОТЬБА У ЦИФРАХ ТА ФАКТАХ

Всі ми пам’ятаємо, як тоді прокинулися від вибухів, що принесли у нашу країну рашисти, а з ними і війну. 24 лютого назавжди увійде в історію як день, який змінив долю України та всього світу. З того часу минуло уже два роки. Цілих два роки триває жорстока, кривава, нелюдська війна за наше майбутнє. Війна, яка має на меті вознести Українську Державу, знищити убогі кайдани меншовартості та здобути волю, або ж, згинути зі зброєю в руках. Війна, яка об’єднала нас у любові до своєї країни та один до одного. За ці два роки ми пережили багато: біль страшних втрат та радість перших перемог, пізнали підлість ворога та силу нашої єдності, відчули хто ми є та за що боремося. Академія патрульної поліції спеціально до другої річниці повномасштабного вторгнення країни-терористки на наші землі підготувала добірку статистичних даних. Ці цифри має знати кожен свідомий українець.

РОБОТА АКАДЕМІЇ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

Що ж стосується нашого закладу освіти, ми ані на день не припинили своєї діяльності. Підготовка майбутніх правоохоронців безперервно тривала протягом усіх цих 730 нелегких днів. За цей час Академія зі своїх стін випустила 1123 поліцейських. Адже захист України і служба у поліції – нерозривні речі. Серед наших здобувачів освіти, які за ці два роки стали на шлях служби українському народові тут, у тилу, — зо чотири десятки учасника бойових дій. З початком повномасштабної війни вони, як і інші стражі правопорядку, займаються безліччю справ — від звичного для них підтримання суспільного порядку до евакуації мирного населення з зони боїв, виявлення диверсантів та розслідування військових злочинів росіян.

ВТРАТИ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ

Перша озвучена Нацполіцією із початку повномасштабного вторгнення статистика щодо загиблих правоохоронців без перебільшення шокувала українців. Тільки за 13 днів війни загинули 22 поліцейських, 88 – зазнали тяжких поранень, за перші два тижні боротьби із країною-агресоркою семеро зникли безвісти, троє правоохоронців були взяті в полон. За нескладною арифметикою приблизні втрати у родині поліцейських здатен уявити кожен. Однак, достоменних цифр на сьогодні немає.

ЗАГИБЛІ ЦИВІЛЬНІ

Впродовж другого року великої війни кількість загиблих та поранених серед цивільних зменшилася. За даними Офісу генерального прокурора , загалом від початку російського вторгнення і до кінця 2023 року загинули 11673 людини. Із них за 2023 рік – 2821. Крім того, за даними ОГПУ, за час російського вторгнення до початку 2024 року поранення отримали 18336 українців. Третина цієї цифри – 6403 – припадає на 2023 рік.

ЗАГИБЛІ ВІЙСЬКОВІ

«рф втрачає п'ять солдатів на кожного вбитого українського захисника», – про це напередодні сумних роковин заявив Володимир Зеленський. Президент підкреслив, що ця статистика є лише приблизною і зазначив, що, за оцінками Міністерства оборони України, росіяни втратили вже понад 400 тисяч солдатів.

БІЖЕНЦІ

За два роки, що минули з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну, понад 14 мільйонів людей — майже третина населення країни — залишили свої домівки. Близько 3,7 млн людей є переміщеними всередині України, а майже 6,5 млн — біженці за кордоном. Понад 4,5 млн повернулися додому з-за кордону або з місць переміщення всередині країни.

РУЙНУВАННЯ ТА ЗБИТКИ

За підрахунками Київської школи економіки, яка від початку російського вторгнення веде облік економічних втрат України, станом на січень 2024 року загальна сума прямих збитків, завдана інфраструктурі України, зросла до 155 млрд доларів. Найбільшою часткою залишаються втрати житлового фонду — 58,9 млрд доларів. І тут зростання збитків є найбільшим порівняно із першим роком війни.

ВИТРАТИ НА ВІЙНУ

Видатки на безпеку та оборону фінансуються виключно коштом доходів від податків та інших платежів, що надходять до бюджету з української економіки. Нині фактично всі вони ідуть на фінансування цієї статті, яка «важить» половину бюджету. За інформацією міністерства фінансів, видатки на безпеку та оборону у 2023 році становили 2,6 трлн грн, або понад 40% від очікуваного ВВП країни (не остаточні дані). Це на понад трильйон гривень або на 72% більше, ніж у 2022 році.

МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА

Покривати іншу половину видатків бюджету – зарплати держслужбовцям, бюджетникам, соціальні виплати – вдавалося завдяки фінансовій допомозі міжнародних партнерів України. Весь 2023 рік вона надходила ритмічно і у великих обсягах. Загалом, за даним міністерства фінансів, Україна отримала 42,5 млрд доларів зовнішнього фінансування. Понад чверть цієї суми були грантами, тобто ці гроші не потрібно буде повертати. Головним «спонсором» України у 2023 році став Європейський Союз, від якого надійшло понад 19,5 млрд доларів. Від США, які вели перед за обсягами допомоги у 2022, надійшло майже вдвічі менше - 10,95 млрд доларів.

ДОВІРА УКРАЇНЦІВ

Наприкінці листопада-початку грудня 2023, українці найбільше вірили ЗСУ (96%), і ця довіра не змінилася впродовж ще одного року війни. Так само сталою та високою довірою українців користуються волонтери (84%). Серед лідерів довіри також добровольчі загони, ДСНС, Нацгварідя, прикордонники, СБУ. Поруч з ними – і поліцейські.

Продовжуючи боротьбу, всі ми, українці, незмінно віримо у найголовніше — Перемогу над кровожадібним ворогом. Схиляємо голови і шануємо усіх Героїв, які полягли за ці роки московсько-української війни! Світла памʼять і кожному цивільному, чиє життя обірвала божевільна країна…

Вистоїмо! Поборемо!

#ДваРокиВійни #повномасштабневторгнення #війнавУкраїні #статистика #АкадеміяПатрульноїПоліції #НПУ #ЗСУ #Перемога #СлаваУкраїні