Повернутися до новин
«МАТИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІЗМУ»: ДЛЯ СЛУХАЧІВ АКАДЕМІЇ ПРОВЕЛИ ЛЕКЦІЮ ЩОДО ВНЕСКУ В УКРАЇНСЬКУ КУЛЬТУРУ ВИДАВЧИНІ І ГРОМАДСЬКОЇ ДІЯЧКИ ОЛЕНИ ПЧІЛКИ

Твори Олени Пчілки, науковиці, видавчині, громадської діячки більше 50 років були заборонені до друку – письменниця була ворогом як російської імперії, так і радянської влади.

Про величезний внесок Олени Пчілки і родини Косачів-Драгоманових в українську культуру розповідали здобувачам освіти Академії патрульної поліції завідувачка бібліотеки закладу Оксана Вінтерле і начальник курсу Максим Лободзінський.

Під час лекції згадали поетичні й прозові твори Олени Пчілки, які вона написала для дітей і дорослих; перегнули створений нею альбом вишивок і дізналися, чому етнографія у ХІХ ст. була наукою політичною; поговорили про україноцентричну педагогіку родини Косачів-Драгоманових і про вплив матері на становлення Лесі Українки як письменниці; дізналися про видавничу діяльність Олени Пчілки, її участь у феміністичному русі та реформуванні української мови разом із М. Старицьким, І. Франком та Лесею Українкою; прочитали фрагменти спогадів про матір і родину Ольги Косач-Кривинюк.

Попри те, що твори Олени Пчілки більше 50 років заборонялись до друку (адже письменниця була ворогом як російської імперії, так і радянської влади), своєю невтомною працею науковиця, видавчиня та громадська діячка дала нащадкам приклад великої любові до України. Та й актуальність її настанов щодо самовиховання, самопорятунку та самозбереження нації сьогодні беззаперечна.