Повернутися до новин
СИМВОЛ УКРАЇНИ, ЇЇ КУЛЬТУРИ Й ДОЛІ: В БІБЛІОТЕЦІ АКАДЕМІЇ ЗАПРАЦЮВАЛА ЕКСПОЗИЦІЯ ВИШИТИХ РУШНИКІВ ХХ СТОЛІТТЯ

Передані з роду в рід, від батьків до дітей, від покоління до покоління… Ткані, вишиті хрестиком і гладдю, оздоблені плетеним мереживом… Оспівані в піснях і освячені в українських обрядах… Рушники. Вони є символом нашої країни, культури, пам’яті роду, а з ними – батьківської оселі та тепла материнських рук. Такий духовний символізм прикрасив стіни бібліотеки Академії патрульної поліції. Тут відсьогодні стартувала робота виставки «Символ України».

Всього в ній представлені 9 вишитих рушників. Їх надала співробітниця нашого закладу – Ніна Боліла, їй же вишиті полотна свого часу передали старші близькі родички – мешканки Київщини: Ольга Порфирівна Артюх, Оксана Іванівна та Віра Валентинівна Болілі. Найцікавіше те, що ці рушники відображають те, як розвивалася й змінювалася українська вишивка протягом ХХ ст. Червоно-чорна символіка – на виконаному в особливій техніці ручного ткання рушникові 30-х рр. Яскраві квіти й колосся пшениці, як уособлення краси, кохання й достатку – на рушниках 50-60-х рр. Дубове листя й кетяги калини, як символи міцності й любові до рідної землі, – в сучасній вишивці.

Інформаційним доповненням експозиції стали книги. Вони знайомлять відвідувачів й читачів із народними традиціями та обрядами, неодмінним атрибутом яких є вишитий рушник, а також розкривають секрети його орнаментики й таємниці символів. Ці видання допомагають зрозуміти і порівняти традиційне й сучасне, минувшину й сьогодення, уявити історичний розвиток українського суспільства та його культури.

Унікальна виставка рушників триватиме до 31 березня. Тож, запрошуємо усіх слухачів, викладацький склад та гостей нашої Академії поринути у світ української культури. Нагадуємо, що наша бібліотека працює по буднях з 8:30 до 21:00. У п’ятницю її двері для читачів відкриті до 20:00.