Повернутися до новин
ПОПУЛЯРИЗУВАТИ КУЛЬТУРНУ СПАДЩИНУ: ДЛЯ СЛУХАЧІВ АКАДЕМІЇ ЕТНОГРАФИНЯ ІЗ 40-РІЧНИМ ДОСВІДОМ ПРОВЕЛА ЛЕКЦІЮ ПРО НАРОДНУ КЕРАМІКУ ОПІШНІ

Культурно-науковий захід пройшов в бібліотеці Академії патрульної поліції. Все – в рамках етнографічно-літературної виставки «Народна кераміка Опішні». Цього разу лекторкою для слухачів стала етнографиня і письменниця Світлана Юріївна Петровська, яка протягом 40 років займалася вивченням народних ремесел, історія яких сягає глибини століть.

Присутні дізналися про етапи виготовлення глиняного посуду й декоративних виробів, про особливості різних технік і прийомів їх обробки й декорування, а також про музеї та відомих майстрів містечка Опішні, яке отримало світове визнання як столиця українського гончарства та центр культурної самобутності України.

На виставці «Народна кераміка Опішні» можна побачити горщики, глечики, макітри, тикви, куманці, ринки, миски, побутові предмети, іграшки – керамічні вироби майстрів і учнів Опішнянського державного художнього ліцею імені В. Кричевського. До слова, це єдиний в Україні спеціалізований заклад освіти з поглибленим вивченням гончарної справи. Сучасні майстри дотримуються давніх традицій виготовлення керамічних виробів та їх оздоблення, зберігаючи елементи традиційного орнаменту й вишукану теракотову гаму кольорів. Загалом, ця експозиція знайомить здобувачів освіти Академії з давньою історією Полтавського краю та його сучасною культурою.