Повернутися до новин
ЛЮДИНА, ПОЛІТИК, ЛЕГЕНДА: З НАГОДИ 385-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ІВАНА МАЗЕПИ ДЛЯ СЛУХАЧІВ АКАДЕМІЇ ОРГАНІЗУВАЛИ ІСТОРИКО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ЗАХІД

Він і за життя і після смерті був найсуперечливішою постаттю в українській історії. Він – потужний політичний діяч, що володів гетьманською булавою 22 роки. Він – меценат, який підтримував науку, культуру та мистецтво України. Він був найбільшим фундатором православних храмів на теренах нашої країни, втім тривалий час вважався зрадником державних інтересів.

«Мазепа: людина, політик, легенда!». Захід із такою назвою пройшов у стінах бібліотеки Академії патрульної поліції з нагоди 385-ї річниці від дня народження гетьмана Війська Запорозького, голови козацької держави на Лівобережній (1687—1704) і всій Наддніпрянській Україні – Івана Мазепи.

Іван Мазепа був найвідомішим у Європі та Америці гетьманом України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 6 скульптур та 17 літературних творів. Один з них – поема Джорджа Гордона Байрона «Mazeppa». Лекцію до 95-річчя з часу її видання українською мовою організували для слухачів Академії. Крім цього, під час просвітницької години про життя та діяльність видатної історичної української особи здобувачі освіти заслухали біографічну доповідь про легендарного гетьмана та переглянули документальний фільм «Таємниці великих українців. Іван Мазепа».

Пам’ятаємо добре ім‘я українського Івана Мазепи як мужнього воїна, легендарного політика, освіченої людини і закоханого у прекрасне…